Comunicat post eveniment: „Târgul participării civice– TINERI ACTIVI PENTRU BUHUȘI”

Comunicat de presă post eveniment

Concluziile unei zile

Târgul participării civice– TINERI ACTIVI PENTRU BUHUȘI”

Asociaţia „EXISTǍ O ŞANSǍ” a organizat vineri 20 noiembrie 2015 „Târgul participării civice– TINERI ACTIVI PENTRU BUHUȘI”, un eveniment de informare a publicului larg privind primele rezulatatele ale campaniei de advocacy ,, Este CERT- Tinerii pe agenda consilierilor locali”. Acțiunea a debutat cu un flashmob organizat de 40 voluntari, elevi și tineri aparținând Asociaţiei „EXISTǍ O ŞANSǍ” , Colegiului Tehnic ,,Ion Borcea și Școlii Gimaziale ,,Ștefan cel Mare”, și a continuat cu un workshop de informare, la sediul Centrului de Resurse pentru Tineret din str. Tineretului, Bl. 24 (I) parter (hol Cinematograf Victoria), oraşul Buhuşi, judeţul Bacǎu .

Ziua s-a încheiat cu o surpriză, un workshop de cunoaștere experențială cu instrumentele Points of You în limba română, oferit voluntarilor de Roman Tanasiciuc trainer, coach, spikear-susținător al proiectului încă de la lansare.

Regia și mesajul transmis prin dans a fost a realizat de voluntarii Raluca Elena Ionescu și Ștefan Păduraru.

Această prezentare necesită JavaScript.

Au răspuns invitației de participare administratorul public ai orașului Buhuși Vasile Zaharia, 5 consilieri locali: Anca Alina Macarie, Găucan Vasile, Șărban Gheorghe, Ionuș Andrei și Căitișan Gheorghe,reprezentanti ai școlilor pilot în implementarea proiectului, prof.Cristina Frigura,reprezentanți ai comunității.

Astfel a avut loc prima întâlnire a tinerilor cu decidenții, o dezbatere cât se poate de interesantă, la care s-au prezentat următoarele:

1. Rezultatele sondajului de opinie realizat de tineri pentru tineri. Powerpoint prezentat de voluntarele Raluca Știrbu și Raluca Elena Ionescu, apreciat ca fiind primul material realizat pentru tineri la nivel local, interesant prin problematica abordată și cu recomandarea de a fi făcut public și prezentat într-o ședință de CL.

2.Lista problemelor și lista soluțiilor de ameliorare/ rezolvare a problemelor identificate.

In urma cercetării realizate prin sondaj de opinie și focus grupuri a rezultat o serie de probleme cu care tinerii se confruntă la nivelul comunității. Într-un procent covârșitor primează lipsa locuilor de muncă:

  • 85% lipsa locurilor de muncǎ,

  • 57,7%- lipsa motivaţiei de implicare civicǎ şi a încrederii într-un viitor mai bun în comunitate,

  • 54,2% lipsa alternativelor educaţionale şi de petrecere a timpului liber în mod creativ şi constructiv dezvoltarea abilitǎţilor de viaţǎ şi a competenţelor recunoscute pe piaţa muncii.

Cercetarea s-a făcut într-un exercițiu de învățare a instrumentelor de cetățenie activă desfășurat de către voluntarii ,,Există o Șansă “ .

3. OFERTA DE SERVICII CERT-prezentarea/ consultarea propunerilor ce rezultă din MISIUNEA SPECIFICA a centrului CERT.

Centrul de Resurse pentru Tineret își propune să conceapă un sistem de servicii pentru tineri, accesibile tuturor, intr-un spatiu de lucru placut, confortabil, elegant si prietenos, în care tinerii să învețe să se informeze, să se formeze si să-si dezvolte abilități de viață, să-și identifice nevoile, interesele, eventualele probleme și dificultăți, și să se implice activ ei înșiși în rezolvarea lor și toate la un loc să se BAZEAZE PE DORINTELE TINERILOR SI INTERESELE ACESTORA.

ASOCIAȚIA EXISTĂ O ȘANSĂ VINE CU EXPERTIZA, PREOCUPAREA PENTRU DEZVOLTAREA ORGANIZAȚIONALĂ ȘI DORINȚA DE COLABORARE PRIN IMPLICAREA ŞI PARTICIPAREA COMUNITĂŢII/ BENEFICIARILOR ÎN PLANIFICARE ŞI LUAREA DECIZIILOR PENTRU STABILIREA DE PROGRAME ŞI SERVICII care să răspundă nevoilor unui public larg.

Întreaga acțiune s-a desfășurat în cadrul proiectului ,, CERT, o șansă pentru tine- Centrul de Resurse pentru Tineret”, proiect finațat prin granturile SEE 2014, prin Fondul ONG pentru România; proiect prin care s-a creat prima infrastructură pentru tineret și voluntariat în orașul Buhuși și un complex de activități care au ca scop:

  • Creașterea nivelul de participare civică si cetațenie activă a tinerilor;

  • Crearea unui model de iniţiativă si implicare a tinerilor pentru tineri si comunitate;

  • Dezvoltarea și implementarea de campanii de advocacy pe probleme identificate în comunitate;

  • Creșterea oportunităților de dialog structurat între tineri și autoritățile publice locale;

  • Identificarea de noi mijloace de comunicare a societății civile cu autoritațile.

ASOCIAȚIA EXISTĂ O ȘANSĂ mulţumește voluntarilor și tinerilor implicați în organizarea acțiunii, paricipanților care au rǎspuns invitaţiei şi au fost prezenţi la eveniment și în mod deosebit decidenților, consilierilor locali care prin prezența lor au dat încredere tinerilor în șansele lor de reușită.

Momentele zilei in mai multe imagini:
Imagini surprinse de participanti:

Pentru detalii şi informaţii suplimentare contactați:

Asociaţia ,, EXISTǍ O ŞANSǍ”

Telefon: 0734339106

E-mail: contact@existaosansa.ro;

Web: http://cert.existaosansa.ro/; www.existaosansa.ro

https://www.facebook.com/centrulcert/?fref=ts

https://www.facebook.com/existaosansa/?fref=ts

Despre Asociaţia ,,EXISTǍ O ŞANSǍ”

Asociaţia „Există o şansă” este o organizaţie non-profit din oraşul Buhuşi, judeţul Bacău, care are ca scop dezvoltarea unei oferte de alternative şi soluţii pentru o viaţă mai bună, prin promovarea drepturilor şi capacităţilor persoanelor cu risc de marginalizare şi excludere socială.  

Conţinutul acestui comunicat de presă nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Intreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor comunicatului. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi www.eeagrants.org.


Proiectul „CERT, o şansă pentru tine – Centrul de Resurse pentru Tineret” este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre Fondul ONG în România, accesaţi www.fondong.fdsc.ro. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org

Conţinutul acestui anunţ nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Intreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor anunţului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *