Calendarul activităților

O1. Dezvoltarea unei structuri de suport sustenabile în domeniul tineretului prin infiintarea unui Centru de Resurse pentru Tineret in orasul Buhusi din judetul Bacau (CERT).

A1: Infiintarea Centrul de Resurse pentru Tineret (CERT): Aprilie – Mai 2015

A1.1. Amenajarea spatiului.

A1.2. Dotarea logistico-birotica a Centrului.

A1.3. Eveniment de lansare a proiectului "CERT - O SANSA PENTRU TINE – CENTRUL DE RESURSE PENTRU TINERET" - 6 iunie 2015

Înfiinţarea Centrul de Resurse pentru Tineret (CERT), va fi o structura, un pol care va ajuta la dezvoltarea relaţiilor dintre organizaţii, instituţii şi administraţia locală/naţională. Acestea justifica crearea în primul rand a unui loc în care tinerii să gasească alternative potrivite varstei si potentialului de care dispun.


O2. Dezvoltarea unui numar de 10 initiative menite să faciliteze asumarea unui rol activ al tinerilor în viata publică din orasul Buhusi, cu participarea directa a unui numar de 30 de voluntari, 100 de copii si tineri

A.1. Organizarea a 12 ateliere tematice privind cetatenia activa.

Locul de desfasurare: in principal la sediul CERT, in scoli sau locatii agreate de comun acord.

    1. Primul vot - Seminar de informare despre democratie, despre vot si constientizarea importantei prezentei la vot.Prin vot ne exprimam opțiunea pentru un set sau altul de politici.Chiar daca pentru democratie nu este important doar votul, lipsa de la vot ne indeparteaza de la un drept castigat in Romania, de democratie, pentru care au murit tineri - IANUARIE 2016

    1. EU in Europa: Cum functioneaza Uniunea Europeana, valorile europene si programul european ERASMUS +,noul program UE pentru educatie, formare, tineret si sport. - DECEMBRIE 2015

    1. Eu vreau sa stiu: Cum functioneaza sistemul administrativ la nivel local si central. Cum functioneaza Primaria? Ce este un Buget ? De ce platim taxe? -IULIE 2015

    1. Transparenta decizionala –Sesiune de informare despre importanta consultarilor publice in adoptarea hotararilor care ii afecteaza direct pe buhuseni. Despre dezbaterea publica privind aplicarea efectivă a legislatiei şi a procedurilor privind transparenta si accesul cetătenilor si organizatiilor societătii civile la informatii de interes public si la procesul de luare a deciziilor la nivel local. - SEPTEMBRIE 2015

    1. Start in antreprenoriat – seminar de educatie financiara si antreprenoriala. -AUGUST 2015

    1. Eu in viitor- Seminar de consiliere si orientare pentru accesul la un loc de munca si planificarea carierei. - IANUARIE 2016

A.2. Organizarea a 5 sesiuni de informare si constientizare privind diferite situatii problematice din viata tinerilor.

    1. Educatie pentru stil de viata sanatos (program echilibrat de studiu, alimentatie sanatoasa, hidratare, miscare, odihna si relaxare, riscurile obezitatii - IUNIE 2016

    2. Prevenirea traficului de persoane- Ziua Europeana de Lupta impotriva traficului - 18 OCTOMBRIE 2015.

    3. Violenta in familie-Ziua Nationala impotriva violentei domestice - 25 NOIEMBRIE 2015.

    4. Riscurile consumului de droguri, alcool, tutun- Ziua Nationala fara TUTUN - in a 3-a joi din NOIEMBRIE 2015

    5. Copiii - victime ale internetului - Ziua Internationala a Sigurantei pe internet - 10 FEBRUARIE 2016.

A.3. Debate – implicare si participare la luarea deciziilor.

Organizarea a 3 dezbateri pe teme propuse si lansate de voluntari, in urma carora cel putin 500 de copii si tineri vor cunoaste importanta cetateniei activ: - IUNIE, OCTOMBRIE 2015, IANUARIE 2016.

A.4. Organizarea a 6 focus grupuri si realizarea a unui (1) sondaj de opinie – AUGUST – OCTOMBRIE 2015.

Focus grupul are in vederea identificarea problemelor cu care se confrunta tinerii, precum si identificarea solutiilor posibile. Sondajul de opinie nu este un vot dar este util în procesul de luare a unei decizii dacă sunt urmate de discuții care să ducă la atingerea unui consens. Fiecare grup va privi si interpreta nevoile tinerilor identificate, din diferite puncte de vedere cautand si solutiile la rezolvarea sau ameliorarea acestora, percepute din calitatea de dascal, parinte, copil, tanar aflat in diferite faze de dezvoltare personala. .

Stabilirea strategiei de actiune pentru rezolvarea problemelor identificate in urma analizei si interpretarii raspunsurilor inregistrate in cadrul sondajui de opinie. Aceasta actiune este un exercitiu real de implicare si va fi realizat de catre echipa de proiect impreuna cu 40 de tineri atrasi si voluntari.

Scrierea ulterioara a unui proiect privind una dintre probleme identificate care vizeaza tinerii buhuseni pentru obtinerea unei finantari nerambursabile de la bugetul local. Aceasta va fi o aplicatie practica in cadrul modului de training pentru scrierea de proiecte si advocacy.

A.5. Este CERT – Tinerii pe agenda consilerilor locali!

Realizarea unei (1) campanii de advocacy menita sa permita intalnirea tinerilor voluntari buhuseni cu decidentii din administratia locala pentru a-i conduce sa accepte la masa negocierii existenta problemelor identificate si solutiile pentru rezolvare – SEPTEMBRIE – NOIEMBRIE 2015.

A.6. Infiintarea retelei CERT

Infiintarea retelei Coaching pentru Eficientizarea Retelelor de Tineret din scoli -SEPTEMBRIE 2015 - MARTIE 2016 si dupa.

A.7. Organizarea unui Atelier de mestesuguri

Voluntari creativi, activitati lunare care sa antreneze, atât elevii cât și comunitatea locală – IULIE 2015- MARTIE 2016.

Realizarea de meșteșuguri specifice, reunite intr-o expozitie anuala cu vanzare, in scopul obtinerii de fonduri necesare continuarii activitatilor dupa incheierea perioadei de finantare.

A.8. Casa sufletului tau

Spectacol de obiceiuri traditionale locale (parada portului popular, tinute, dansuri, Datini/ teatru) – DECEMBRIE 2015.

A.9.Infiintarea si dezvoltarea unui (1) Club de consiliere si mediere

Organizarea unei activitati de mentorat pentru 30 de copii ai caror parinti se afla la munca in strainatate. Clubul de consiliere si mediere ofera servicii de consiliere si de mediere scolara si mediere in relatia cu parintii si comunitatea, prin implicarea voluntara a unor mediatori locali.

A10. Legea TA!

Organizarea a 5 sesiuni de informare in institutiile de invatamant din comunitate despre legea voluntariatului, implicarea civică si recunoasterea pe piata muncii a competentelor dobandite prin activitati de voluntariat- SEPTEMBRIE- OCTOMBRIE 2015.


O3. Dezvoltarea si promovarea unei imaginii publice pozitive a Asociatiei ,, Exista o Sansa”, drept motor de crestere in comunitate si partener viabil pentru sectorul guvernamental si economic, prin transparenţa decizionala si vizibilitatea activitatilor desfasurate, formarea resursei umane, schimb de bune practici intre voluntari, capacitare si coaching prin transfer de experientă din partea partenerilor si colaboratorilor.

A.3.1. Crearea unei pagini a proiectului

A.3.2. Star(T) la puterea ONG – IULIE- OCTOMBRIE 2015.

Sesiuni de Training pentru dezvoltarea de competente în rândul voluntarilor care vor contribui la dezvoltarea organizatie si la atingerea obiectivelor strategice ale proiectului.Realizarea a 4 module

a) dezvoltarea abilitatior de comunicare si lucru in echipa

b) problem solving si leadership,

c) scriere de proiecte si

d) advocacy, public speaking si PR.

A.3.3. Permisul de conducere ONG

Coaching prin transfer de experienta. Organizarea a 2 vizite in centre de voluntariat din Iasi si Cluj pentru 30 tineri si voluntari care s-au remarcat prin cea mai buna participare si contributie constructiva la realizarea obiectivelor proiectului.

A.3.4. Organizarea actiunii stradale “Targul participarii civice

Actiune de creştere a transparenţei şi a vizibilităţii organizaţiei, de promovare a voluntariatului, modele de implicare civica, Flashmob, prezentarea rezultatelor sondajului de opinie, concurs de mesaje privind problematica tinerilor buhuseni, recrutarea de noi voluntari.

40 de tineri voluntari vor construi si oferi mesaje pentru comunitate, vor descrie grupurile vulnerabile identificate vor face cunoscute cetatenilor nevoile comunitatii si importanta implicarii acestora in rezolvarea problemelor.

Actiunea urmareste sa faca cunoscuta implicarea voluntarilor, recunoasterea si aprecierea rezultatelor muncii voluntare si constituie un cadru pentru recrutarea in organizatie a cel putin 20 de voluntari noi care sa fie activi si implicati in activitatile proiectului.

Elaborarea ghidul „CERT, O SANSA PENTRU TINE!” cu recomandari privind implementarea cu succes a proiectelor ce au ca obiectiv principal consolidarea bazei de voluntari prin infiintarea de retele si transfer de experienta de la partenerii si ONG-urile care vor colabora in cadrul retelei pentru cresterea gradului de implicare a elevilor in activitati de voluntariat si incurajarea participarii acestora la initierea si dezvoltarea politicilor publice locale de tineret- FEBRUARIE –MARTIE 2016.

A.3.5. Eveniment de inchidere a proiectului "CERT, O SANSA PENTRU TINE – CENTRUL DE RESURSE PENTRU TINERET” - MARTIE 2016.


Proiectul "CERT, o şansă pentru tine - Centrul de Resurse pentru Tineret" este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre Fondul ONG în România, accesaţi www.fondong.fdsc.ro. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org